Nanocenter je prispeval k rezultatom, objavljenim kot »Primerjalna študija nanolaminata CrN/Mo2N in CrN/W2N kot trdih in korozijsko odpornih premazov« v reviji Surface&Coating Technology (455, 2023, 129209, https://doi.org/10.1016/j.surfcoat.2022.129209)

Glavna skrb v proizvodni industriji je nenehna potreba po podpiranju naraščajočega povpraševanja po končnih izdelkih, kar zahteva višjo hitrost obdelave in stalno povečevanje stopnje proizvodnje. Glavni cilj tega dela je zagotoviti trdno utemeljitev analogij in razlik, opaženih za dva predstavljena niza nanoplastnih prevlek (CrN/Mo2N in CrN/W2N). Dobljeni mehanski in elektrokemijski rezultati so obravnavani glede na velikost zrn, preostale napetosti in strukturo sestavnih materialov.

Predstavljeni so FIB-SEM, HR-TEM, XRD strukturna analiza, Vicers nanoindentacija, Rockwell-C test in potenciodinamični rezultati.

Predlagana metoda je splošno uporabna in predstavlja veljaven pristop, katerega cilj je korelacija med zasnovo, strukturo in zmogljivostmi funkcionalnih večplastnih premazov.